پیامبران به حکم اینکه تکیه‌گاه خدایی دارند و هرگز از یاد نمی‌برند که رسالتی از طرف خداوند بر عهده آنها گذاشته شده است هر کار «او» را انجام می‌دهند در کار خود نهایت خلوص را دارند یعنی هیچ منظوری و هیچ هدفی جز هدایت بشر که خواستة خداوند است ندارند؛ از مردم «اجر» برای رسالت خود نمی‌خواهند.
قرآن کریم در سوره الشعراء به طور خلاصه گفتار بسیاری از پیامبران را در مواجهه با قومشان نقل کرده است و البته هر پیامبری به مناسبت مشکل و مشکلاتی که در راه خویش می‌دیده است یک نوع پیام برای قوم خود داشته است: ولی یکی از مطالبی که در پیام همه پیامبران تکرار شده است این است که: «من اجر و مزدی از شما نمی‌خواهم» بنابراین خلوص و بی‌نظری یکی از مشخصات پیامبری است و به همین جهت پیام پیامبران همواره با یک «قاطعیت» بی‌نظیر همراه است.
پیامبران به حکم اینکه خود را مبعوث احساس می کنند و در رسالت خویش و ضرورت آن و ثمر بخشی آن کوچکترین تردیدی ندارند، با چنان قاطعیتی پیام خویش را تبلیغ می‌کنند و از آن دفاع می کنند که مانندی برای آن نتوان یافت.
موسی بن عمران به اتفاق برادرش هارون در حالیکه جامه‌هایی پشمین بر تن و عصاهایی چوبین در دست داشتند و همه تجهیزات ظاهریشان منحصر به این بود، بر فرعون وارد شدند و او را دعوت کردند و با کمال قاطعیت ابراز داشتند: اگر دعوت ما را نپذیری زوال حکومت تو قطعی است و اگر دعوت ما را بپذیری و به راهی که ما می خواهیم وارد شوی ما عزت ترا تضمین می‌کنیم. فرعون با تعجب فراوان گفت: اینها را ببینید که از تضمین عزت من در صورت پیروی آنها و گرنه زوال حکومت من سخن می‌گویند.
پیغمبر اکرم در سالهای اول بعثت که عده مسلمانان شاید از شمار انگشتان دو دست تجاوز نمی‌کرد، درجلسه‌ای که تاریخ آنرا به نام جلسة «یوم الانذار» ضبط کرده است، بزرگان بنی‌هاشم را گرد آورد و رسالت خویش را به آنان ابلاغ فرمود و با صراحت و قاطعیت اعلام کرد که دین من جهانگیر خواهد شد و سعادت شما در پیروی و قبول دعوت من است. این سخن آنچنان سنگین و باور نکردنی آمد که جمعیت با تعجب به یکدیگر نگاه کردند و جوبی نداده متفرق شدند.
هنگامیکه ابوطالب عموی پیامبر پیام قریش را مبنی بر اینکه حاضریم او را به پادشاهی بر گزینند زیباترین دختران خود را به زنی او بدهیم، او را ثروتمندترین فرد خود گردانیم به شرط اینکه از سخنان خود دست بردارد: به آن حضرت ابلاغ کرد، در جواب فرمود: «به خدا قسم اگر خورشید را در یک کفمم و ماه را در کف دیگرم قرار دهند، هرگز از دعوت خود دست بر نمی‌دارم.»
بنابراین خلوص نیت و قاطعیت نیز یکی از لوازم پیامبری است.